duminică, 4 august 2024

Extrema dreaptă și lumea de azi

   Dragi cititori, acest articol își propune să analizeze care este cauza ascensiunii extremei drepte in lumea de azi, pentru prima dată după anii 20-30 ai secolului trecut.

  Înainte de a trece la această analiză, trebuie văzut ce înseamnă extrema dreaptă și prin ce se caracterizează ea. 
  
    Extrema dreaptă are ca și caracteristici naționalismul exacerbat, chiar superioritatea națiunii  respective față de celelalte, religiozitatea profundă, chiar exagerată, stigmatizarea anumitor categorii de oameni în funcție de etnie, rasa, orientare sexuală, etc.

     Haideți acum sa vedem care este cauza reapariției acestor idei la 80 de ani de la încheierea celui de al doilea război mondial, pornit tocmai de ele.
   
       Trăim într-o lume a drepturilor. Toți avem drepturi egale, fie că suntem albi sau negri, hetero sau homosexuali, lesbiene, transsexuali, etc. Acest lucru este evident unul bun, democrația fiind cel mai bun sistem de guvernare...cu o condiție. Sa nu se exagereze. Din pacate, lumea in care trăim tinde să se îndepărteze de democrație și să evolueze spre extrema stângă. Sigur, nu comunismul bolșevic, impus cu forța...ci un neomarxism împachetat frumos in culori de curcubeu. În rândurile următoare va voi prezenta caracteristicile extremei stângi și unde le găsim în lumea de astăzi. 

    Comunismul sau teoria marxistă are următoarele caracteristici: internaționalismul, ateismul și egalitatea socială indiferent de rasa, etnie, orientare sexuală, etc. Cu toate aceste caracteristici se merge la extrema ca și în cazul celei drepte prezentate mai sus. 

     Le găsim toate acestea în lumea de azi duse la extrema? Sigur că le găsim! Sa le luam pe rand:

    Internaționalismul se întâlnește foarte clar. Nu i se mai spune internaționalism proletar ci globalizare. Și aceasta dusa la extrema. Ateismul? Îl găsim destul de frecvent mai ales printre tineri. Nu se mai impune cu forța ca in 1917 dar exista datorită societății tot mai seculariste in care trăim. 
    Drepturile pentru toți? Da! Acesta este un lucru bun, dar dus la extrem poate deranja. De ce sa fie obligatoriu ca in fiecare film sau desen animat sa apară neapărat om de culoare, homosexual, lesbiana, etc.? Asta nu mai e democrație! Sa apară, nu deranjează pe nimeni...dar nu băgati pe gât! Sa nu vorbim de odioasa organizație LGBT cu toate paradele acelea absolut imorale. Ce învață copiii de acolo? Sigur, acele parade nu sunt noi. Prima a fost chiar înainte de înființarea acestei organizatii. Se întâmpla în ianuarie 1918 la Petrograd, in Rusia care astăzi ne da lecții de moralitate. A fost organizată de comunisti sub directa îndrumare a lui Lenin. Sa nu vorbim de parodierea grotescă a religiei (vezi deschiderea JO de la Paris 2024) și de exacerbarea transgenderilor (vezi cazurile Eurovision sau Miss Olanda). Ar mai fi multe alte cazuri. Îmi vine in minte acea campanie Black Lives Matter in care fotbaliștii îngenuncheau pentru a-și cere chipurile scuze pentru ce pățiseră negrii in regimurile coloniale. Desigur, li s-au întâmplat niste lucruri regretabile. Dar sa se ajungă până aici? E prea mult.
Sa nu vorbim de statuile lui Lenin ridicate în Germania. Sa nu vorbim de imigrația exagerată din Europa, consecință a planului Kalergi de amestecare a raselor.


Statuia lui Lenin din Gelsenkirchen (fosta Germanie...de Vest)

    Iată deci motivele pentru care extrema dreaptă ia și va lua tot mai multă amploare. Și în epoca interbelică a fost la fel. Ascensiunii comunismului (extrema stângă) i-a venit replica prin extrema dreaptă. Acum se întâmplă exact la fel. Atunci era contra evreilor care erau considerați responsabili pentru comunism și pentru asuprirea economică, acum poate fi contra migrației si altor teme actuale.
     
      Societatea este ca o balanță care are nevoie ca talerele sa ii fie în echilibru. Daca se dezechilibrează pe o parte, ea tinde să se reechilibreze. Daca extrema stângă merge prea departe, apare extrema dreaptă în contrabalansare. La fel se întâmplă și dacă cea dreaptă sare calul.

    In concluzie, cum ar trebui sa facem pentru a nu mai apărea extreme de nici un fel? Sa nu mai exageram cu nimic. Nu trebuie sa stigmatizam pe nimeni după nici un criteriu,  dar nici sa le dam drepturi exagerate. Deci cuvântul de ordine este unul: ECHILIBRUL. Ca si in cazul fiecărui individ în parte, și în cazul societății, echilibrul aduce liniște. Liniștea de care toți avem nevoie.