sâmbătă, 4 mai 2024

Francmasoneria

    Dragi cititori, astăzi am sa scriu despre un subiect pe cât de misterios pe atât de interesant: francmasoneria. Ce este francmasoneria? Cum a apărut? De ce a apărut? Articolul de mai jos va încerca să răspundă la toate aceste întrebări.


Simbol masonic cu litera G (God = Dumnezeu) cu un echer și un compas (uneltele Marelui Arhitect).


     Masoneria sau francmasoneria este un ordin inițiatic, membrii săi fiind înfrățiți prin idealuri comune spirituale morale și sociale. Ei depun un jurământ de inițiere pe una din cărțile sfinte (Biblia, Coranul sau oricare alta) și cred într-o Putere Supremă sau într-un Mare Arhitect al Universului. De fapt, sunt alte denumiri date lui Dumnezeu. Ei au rădăcinile europene în Evul Mediu timpuriu, 
recomandându-se ca o breasla de constructori calificați. Ei construiau biserici și catedrale și aveau legământ pentru păstrarea secretelor meseriei. Legenda spune că masonii sunt urmașii constructorilor Templului lui Solomon. Unii spun că provin din Cavalerii Templieri, un ordin militar și religios catolic din Evul Mediu timpuriu. Alții îi confunda cu altă organizație misterioasă, Illuminati, aparuta in Germania. Se spuna că și această organizație a fost înființată tot de masoni. Dar este adevărat că cei din organizație au construit Notre Dame de Paris și Westminster Abbey din Londra.Chiar numele lor vine din cuvântul francez maçon care înseamnă zidar. Termenul franc se folosea pentru toate breslele scutite de impozit, ei fiind în aceasta categorie. Pe lângă aceasta, ei aveau dreptul de a călători liber in toate statele creștine. Francmasoneria are o istorie foarte complexă și misterioasă, unii din membrii săi implicându-se in evenimente importante precum revoluții, războaie, mișcări intelectuale. 
   
    Francmasoneria este cea mai veche organizație fraternă a lumii, fiind și cea mai mare (6.000.000 de membri la nivel mondial). Inițial a fost un club al bărbaților, unde aceștia se întâlneau pentru beneficii reciproce. Dar în timp organizația s-a deschis și pentru femei, existând și Loji Masonice pentru acestea.
 
     Francmasonii au adoptat ideile iluministe din secolele XVII -XIX ca de exemplu abolirea monarhiilor și republicanismul, meritocrația și guvernarea constituțională. Ei nu sunt o organizație secularistă, crezând într-o ființă superioară după cum am arătat mai sus. Dar acest Mare Arhitect care a creat Universul nu intra in contact cu creația sa și nu o influențeaza. Acestea sunt ideile deiste ale Iluminismului.  Din acest motiv și din cauza ocultismului organizatiei, aceasta a intrat în conflict cu ortodoxia și catolicismul. In cazul celui din urmă a existat și o exprimare oficială în acest sens printr-o Bula Papală din 1738. Acest document interzicea oricărui catolic sa devină mason și este în vigoare și azi, doctrina organizației fiind considerată incompatibilă cu cea a Vaticanului.

    În încheiere, să vedem ce personalități  străine și românești au fost membre ale Francmasoneriei: Voltaire, Simon Bolivar, Goethe, Mozart, George Washington, Benjamin Franklin etc. Dintre români ii avem pe Vasile Alecsandri, Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza, Alexandru Vaida Voevod, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Titu Maiorescu etc. 

    Iată deci câteva aspecte ale acestei organizații misterioase. Sper că acest articol sa aducă puțină claritate in aceste tenebre alw Francmasoneriei.

       Bibliografie:
   
       https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Francmasonerie
 
https://www.google.com/amp/s/www.descopera.ro/maratoanele-descopera/mari-intrebari/19453466-cine-sunt-francmasonii/amp
      

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu