marți, 16 octombrie 2012

Religia cea mai corecta

Da, exista o astfel de religie. Sigur, ca orice lucru facut de om, nici o religie nu este perfecta. Dar unele se pretind a fi astfel. Unele religii pretind ca ele sunt cele mai bune, ca asigura "mantuirea sufletului" sau ii numesc pe membrii altor religii "necredinciosi". Sigur, nu am sa analizez aici toate religiile existente pe glob, deoarece sunt foarte multe. Ma voi opri doar la cele mai importante, care au cei mai multi adepti. Acestea sunt: cele trei religii ale Cartii (iudaismul, crestinismul si islamul) si buddhismul.

 Iudaismul sau mozaismul este religia poporului evreu, intemeiata de Moise, unul din cei mai importanti profeti ai lui Israel, primul lider politico-religios al triburilor israelite. Este considerat salvatorul evreilor din sclavia egipteana, cel care cu toiagul sau a facut carare prin Marea Rosie, pentru ca evreii sa poata trece. In momentul in care soldatii egipteni urmaritori au dorit sa treaca, apele au revenit la normal, egiptenii murind inecati. Acest eveniment constituie sarbatoarea Pastelui la evrei. Aceasta religie are ca si baza preceptele Bibliei iudaice (Vechiul Testament) care, la o citire atenta, prezinta istoria poporului evreu, intr-o varianta putin romantata, lasand sa se inteleaga ca Dumnezeu i-a luat sub ocrotire, "pedepsindu-i" si "ajutandu-i" ca pe niste copii. Dar oare alte popoare nu au aceeasi importanta in fata lui Dumnezeu? Eu zic ca da. Toti suntem egali. Primele 5 carti ale Bibliei iudaice (Facerea sau Geneza, Iesirea, Leviticul, Numerii si Deuteronomul) constituie Tora (ebraica Torah Moshe - invataturile lui Moise). Evreii pastreaza aceste carti in suluri, in locuri speciale din sinagogi, considerandu-le sfinte. Numele lui Dumnezeu este pronuntat sub forma YHWH (Cel care este).

Haideti sa analizam felul in care religia iudaica tolereaza alte religii. Aceasta religie este foarte deficitara la acest capitol. Rugaciunile de dimineata ale mozaicilor (evreilor) solicita Divinitatii distrugerea tuturor neevreilor. Unul din rabinii evrei, Rabbi Salman, spunea: "Celui mai bland dintre serpi, scoate-i ochii, pe cel mai bun dintre crestini, ucide-l! ". Maimonides, zis si "Vulturul Sinagogii" spune: "Poruncit este catre datorii lui Israel si ereticii cum este Iisus Nazarineanul si urmasii lui sa fie omorati si zvarliti in valtoarea osandei vesnice". (Ceea ce s-a si intamplat, in ce-l priveste pe Iisus). Iata deci, niste mostre ale tolerantei evreilor fata de alte religii. O alta mostra o reprezinta ziua de 23 martie 1980 cand, la Ierusalim au ars mii de exemplare ale Noului Testament. Bravos, natiune evreiasca!!!! Asa face un popor civilizat!!! Deci in concluzie, cea mai corecta religie nu este cea mozaica. Dar care o fi oare?

O a doua religie asupra careia as dori sa ma opresc este cea din care fac si eu parte: crestinismul. Crestinismul ia nastere tot in Israel, fiind intemeiat de Jeshua (Iisus) din Nazaret, fiu lui Iosif, tamplar din Galileea, si al Mariei. In jurul varstei de 30 de ani, acesta paraseste atelierul tatalui sau, pornind spre implinirea soartei sale. Cartea sfanta a crestinismului este Biblia crestina (Noul Testament), in care gasim invataturile lui Iisus Hristos (Acest din urma nume i-l dau grecii, insemnand "cel uns"). Din pacate, Biblia ne invaluie intr-o ceata totala cand vine vorba despre viata lui Iisus intre 12 si 30 de ani. Ea relateaza fuga in Egipt impreuna cu parintii sai pentru ca regele Irod sa nu-l omoare (In acest scop, crudul rege a dat ordin ca toti copiii de sub 2 ani din Israel sa fie ucisi). Iisus va sta in Egipt pana va implini aceasta varsta, scapand astfel de moarte. La 12 ani, este infatisat in templul din Ierusalim, punand intrebari rabinilor. De la aceasta varsta nu ne mai este infatisat decat la maturitate, primind botezul de la Ioan Botezatorul, varul sau primar (mamele celor doi, Maria si Elisabeta fiind surori), petrecand 40 de zile in desert, trecand cu succes incercarile la care il supune Satana. Il vedem indeplinindu-si misiunea sacra pentru care a fost trimis pe Pamant, incepand cu nunta din Cana Galileea. Nu voi insista asupra lor aici, urmand sa o fac cu alta ocazie. Precizez doar faptul ca dintre toti profetii trimisi de Dumnezeu pe Pamant (Buddha, Moise, Iisus, Mahomed) el a avut parte de moartea cea mai groaznica si nemeritata, la o varsta foarte tanara (33 de ani). El a fost judecat si condamnat la moarte de un Tribunal evreiesc in frunte cu marele rabin Caiafa. Pilat din Pont, reprezentantul autoritatilor romane (Iudeea era deja clientelara Romei, din anul 70 d. Hr. devenind provincie sub numele Palestina) va dori sa-l elibereze, dar, sub presiunea multimii, atatate de Caiafa, va fi de acord cu executatea pedepsei cu moartea, data de Tribunal. Executia va avea loc intr-o vineri pe dealul Golgota, imediat dupa Pastele evreiesc, sarbatorit cu doar doua zile inainte chiar si de Iisus prin Cina cea de Taina (el insusi, evreu fiind, era mozaic). Metoda de executie este una foarte barbara, pe care romanii o foloseau pentru talhari: rastignirea...Este inadmisibil ca un om precum Iisus sa aiba parte de asa ceva...Dar totusi evreii au facut acest lucru...Azi, nonsalant, dau vina pe romani pentru acest lucru.

Acum sa analizam religia crestina si din prisma corectitudinii si tolerantei sale fata de alte religii. Din pacate, si aceasta religie are foarte multe minusuri la acest capitol. In cartile sfinte ale crestinismului se arata ca cei care cred in Iisus si doar aceia vor fi "mantuiti". Adica vor fi iertati de pacate si vor merge in Rai. Dar ceilalti? Ce se va intampla cu ei? Poate sunt oameni cumsecade si printre necrestini. Ei sunt sortiti Iadului? Nu cred. Asemenea afirmatii dau nastere la conceptii gresite si la etichetarea celorlalti oameni necrestini ca "pagani" sau "necredinciosi", ceea ce este fals. Toti suntem oameni, egali in fata lui Dumnezeu. Religia nu este un criteriu de departajare. Deci nici crestinismul nu este cea mai corecta religie. Dar care o fi oare?

 A treia religie analizata aici va fi islamul. Islamul ia fiinta in secolul VII in Peninsula Arabica, fiind infiintata de Mohamed. Ea se bazeaza pe Coran (care in limba araba inseamna "zicerea, spusa").  Coranul i-a fost revelat profetului Mohamed de catre ingerul Gabriel (acelasi care, cu sase sute de ani inainte, o anunta pe Maria ca va avea un fiu si-l va numi Jeshua (Iisus)). Conform textului Coranului, Ingerul Gabriel ii va inmana cartea lui Mohamed, care dormea intr-o pestera, spunandu-i: "Rosteste acestea!" La intrebarea lui Mohamed "Ce trebuie sa rostesc?" ingerul ii raspunde: "Rosteste in numele Domnului care te-a facut! Care a facut omul dintr-un cheag de sange!" Mohamed se naste in jurul anului 570 in localitatea Mecca (azi loc de pelerinaj pentru musulmani). Ramas orfan de tata inainte de nastere si de mama la varsta de 6 ani, este crescut de un unchi, Abu Talib. La varsta de 12 ani calatoreste in Siria, unde un calugar crestin ii observa semnele tainice de pe umar, descoperindu-i vocatia de prooroc. La 25 de ani se casatoreste cu o vaduva bogata, Hadige (care avea 40 de ani la acea data). Din casnicie rezulta o fiica Fatimah. Dupa moartea lui Hadige, Mohamed va mai avea 9 neveste. Pe masura ce revelatiile sale aveau mai mare popularitate, vechii sefi de triburi arabi incep sa-l vada ca si pe un pericol. De aceea, in anul 622 paraseste orasul natal Mecca, fugind la Medina. De aici incepe calendarul musulman (ei numara anii incepand cu 622 d.Hr.) Deci, tarile musulmane care au adoptat acest calendar (Turcia e exceptie) sunt acum in secolul XIV. Mohamed este considerat de lumea musulmana ultimul dintre profetii lui Allah dupa Avraam, Iosif, Moise si Isa ibn Maryam (Iisus fiul Mariei) pomenit de mai multe ori in Coran. Moare in anul 632, la varsta de 62 de ani.

Aceasta religie isi incepe expansiunea imediat dupa infiintare, in secolul VIII ajungand pana in Peninsula Iberica, ramasa sub dominatie musulmana pana in secolul XV (1492). La aceasta ora este a doua religie a lumii ca numar de adepti dupa crestinism.

Dar sa vedem cum trateaza religia musulmana toleranta fata de alte religii. Din pacate toleranta este zero. Nemusulmanii sunt numiti "necredinciosi", chiar 'ghiauri' (termen invechit). De asemenea, in tarile cu regim islamist esti pedepsit daca afisezi insemne ale altor religii sau daca nu respecti codul lor vestimentar. De asemenea, Coranul ne arata o imagine a Zilei Judecatii in urmatorul fel: "Cand va suna trambita, va fi o zi groaznica, o zi grea pentru necredinciosi". Deci indirect ti se spune ca daca nu esti musulman nu ai sanse sa ajungi in Paradis. In concluzie, nu islamul este cea mai corecta religie. Dar care este oare?

Ultima religie despre care doresc sa vorbesc aici este buddhismul. Da, ati ghicit, aceasta este cea mai corecta religie. Inainte de-a va argumenta, am sa va prezint un scurt istoric al acestei religii, care de fapt este mai mult o filozofie de viata.

 Buddhismul isi ia numele de la un print indian Siddharta Gautama, care dupa ce a pornit in misiunea sa profetica si-a dat numele de Buddha (Iluminatul). Traieste aproximativ intre anii 620 i. Hr. - 540 i. Hr. Este fiul unui rege indian, care creste in interiorul zidurilor palatului regal, necunoscand lumea din jurul sau, tatal sau protejandu-l excesiv de pericolele din cadrul acesteia. Totusi, tanarul print reuseste sa faca 4 incursiuni in afara palatului, intalnind un om batran, un bolnav, un calugar si vazand un mort la cimitir. Aceste intamplari il pun pe ganduri, ajungand la concluzia ca viata e efemera, descoperind batranetea, boala, moartea si singura cale de invingere a suferintelor umane: religia. Se hotaraste sa paraseasca orasul si bunurile pe care le detine si sa traiasca in jungla ca si un ascet.  Dupa 6 ani, primeste iluminarea si timp de 45 de ani isi va propovadui filozofia, intemeiand religia buddhista. Isi converteste la buddhism tatal si fiul. In momentul mortii sale, la varsta de 80 de ani, din cauza unei dizenterii, in orasul Kushinagara (India), ii interzice discipolului sau Ananda sa-l planga spunandu-i: "Destul Ananda, inceteaza sa te chinui si sa jelesti...Cum poti crede ca ceea ce se naste nu moare? Acest lucru este cu neputinta!"

Buddhismul nu este doar o religie, este si o filozofie de viata. Buddha nu se intituleaza nici profet, nici prooroc. Este doar un om care a ajuns la niste concluzii si incearca sa le impartaseasca, cu argumente celorlalti. A fi buddhist inseamna a-ti insusi filozofia buddhista, fara a renunta la religia ta anterioara. Buddha spunea: "Nu trebuie sa credeti nimic din ce vi se spune, nici macar ceea ce va spun eu, daca nu se potriveste cu gandirea voastra". Adica, judeca totul treci totul prin filtrul personalitatii tale si decide daca crezi sau nu. Ce diferenta fata de ce ne spunea religia crestina in Evul Mediu: "Crede si nu cerceta!"

 Iata de ce cred eu ca buddhismul este cea mai corecta religie. Nu a purtat razboaie contra altor religii, nu se considera religia perfecta, care aduce mantuirea sau drumul spre Paradis, nu te obliga sa renunti la religia anterioara pentru a fi buddhist. De asemenea, iti lasa libera personalitatea si gandirea. Nu sunt buddhist (eu sunt si voi ramane crestin). Sper ca prin acest articol am facut o analiza obiectiva in legatura cu acest subiect. Este o parere...Adevarul absolut nu-l detine nimeni in afara de Dumnezeu.


8 comentarii:

  1. este un episod din the simpsons care trateaza subiectul acesta (bineinteles, intr-un mod mai comic) si, la fel ca si tine, micuta Lisa ajunge la concluzia ca budismul este religia care i se potriveste deoarece aceasta religie nu desconsidera celelalte religii, din contra, le respecta si tu, ca budist, poti sa sarbatoresti impreuna cu cei dragi Craciunul, Ramadamul si oricare alta sarbatoare (fara sa ti se spuna ca o sa arzi in iad daca nu renunti la ele). Misto, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant :) nu am stiut de episodul asta.:) daca ii stii titlul, sa mi l spui te rog, sa l vad si eu pe youtube. am sa incerc sa l caut oricum. m ai facut curios :)

      Ștergere
  2. De ce esti hotarat sa ramai crestin, atunci?

    RăspundețiȘtergere
  3. pt. ca nu sunt lamurit despre cat e de bine sa ti schimbi religia pe parcurs...am auzit ca nu e...poate e aiurea ce zic....dar eu stiu ca e bine sa mori in religia in care te ai nascut...

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred ca cel mai bine e sa nu mori. In ceea ce priveste religia, cred ca stii parerea mea, dupa postarile pe Facebook.
    Dar ma deranjeaza la tine faptul ca stii ca nu te afli in ceva bun si totusi, esti decis sa nu schimbi nimic. Ai citit si ai invatat destule ca sa poti lua o decizie corecta in domeniu, nu esti la fel de ignorant ca milioanele de oameni care prefera sa faca si sa creada ce li se spune, decat sa gandeasca singuri ce e bine si ce e rau. Nu mai fi conservator doar de frica schimbarii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Decebal, e interesant articolul, dar trebuie să te contrazic într-o singură privință. Nu poți fi buddhist și în același timp să ai altă religie. Este exclus. Ți-o spun în calitate de convertit oficial la buddhism. Să-ți dau un exemplu: în creștinism NU există reîncarnare (renaștere, cum îi spunem noi, buddhiștii). Scopul buddhismului este eliberarea din samsara (ciclul nesfârșit al nașterilor și al morților) și Iluminarea, mai bine cunoscută sub numele de Nirvana, prin care ajungi la rându-ți un Buddha. Scopul creștinismului este mântuirea sufletului. Nu e nici cea mai mică asemănare între cele două. Însă sunt absolut de acord cu partea referitoare la toleranța și respectul pe care le acordă buddhismul celorlalte religii. Fiindcă buddhismul se bazează pe compasiune față de toate ființele sensibile - atât oameni, cât și animale. Dacă vrei să afli mai multe, îți vor răspunde cu plăcere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Andrei imi poti spune te rog cum te-ai convertit oficial la buddhism in romania? eu nu inteleg .....religia asta pentru mine este o noutate ,incerc ca invat dar nu am de unde ,mi se pare realiasta si foarte umana ,este singura care imi raspunde la intrebarile mele,nu consider ca daca m-am nascut ortodox trebuie sa raman asa ,nu simt asa ,nu cred nimic din crestinism ,nu se potriveste cu simtirile mele ,cu trairile mele ,cu bunul meu simt. ginalungu0@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere