marți, 2 octombrie 2012

O lume inegala

Am citit deunazi pe Internet despre "isprava" celor de la IKEA. Renumita companie suedeza a modificat prin  "vrajitorul" Photoshop editia pentru Arabia Saudita a noului sau catalog. In ce sens l-a modificat? In sensul ca din toate pozele de prezentare ale produselor au disparut femeile. Explicatia a fost una cam puerila "pentru a respecta valorile acelei tari". 
Se stie ca Arabia Saudita este o tara musulmana, cu un regim islamist extremist (desi nu la nivelul celui din Iran). Legea care guverneaza societatea saudita este "sharia" - legea religioasa islamica. Aceasta impune in primul rand abstinenta de la alcool (ceea ce nu e un lucru rau, desigur), dar si inferioritatea femeii in raport cu barbatul, lucru de neconceput pentru orice barbat intreg la minte din secolul XXI. In aceasta tara, precum si in alte state islamiste (nu islamice, a nu se confunda!) femeile nu pot iesi din casa neinsotite de barbat si fara sa poarte hijamul (acel voal care le acopera fata in totalitate) - chiar si strainele nemusulmane sunt obligate la asta -  nu au voie sa calatoreasca fara permisiunea barbatului, nu au voie sa conduca masini, nu au voie sa lucreze, fiind intretinute de barbati, care isi pot lua pana la 4 sotii daca le pot intretine pe toate la fel (conform Coranului). De exemplu Turcia, care e tara musulmana, a abolit aceste stupizenii inca in anii 20 ai secolului trecut, datorita unui om luminat: Mustafa Kemal zis si Ataturk (Tatal turcilor) devenind o tara moderna, un stat laic, unde religia e una si politica e alta.
Dar in Arabia Saudita, Iran sau alte astfel de tari, lucrurile nu s-au schimbat, religia si politica facand un corp comun.
Ce putem noi crede despre cei de la IKEA? Ca tolereaza o astfel de stare de fapt? Ca sunt de acord cu ea? Sau ca banul e "ochiul dracului" si nu tine cont de nimic? Probabil ultima varianta, din moment ce s-a dat un comunicat de presa de catre companie in care se precieaza ca "Ar fi trebuit să înţelegem că excluderea femeilor din acel catalog este în conflict cu valorile Grupului Ikea".
O alta astfel de nazbatie voia sa faca si clubul Real Madrid, care, pentru bani era in stare sa scoata din stema clubului crucea de pe coroana regala spaniola. De ce? Doar astfel putea sa-si faca magazin sau alte unelte de prezentare in tarile arabe care ii aduceau desigur bani. Nu s-a mai auzit nimic de aceasta intentie. Sper ca ea sa ramana doar atat.
Dar oare musulmanii procedeaza la fel cand vin in Europa? Incearca sa nu ne jigneasca valorile? Ne respecta? Eu nu prea cred. Cum ar reactiona daca le ai cere sa schimbe numele echipei Al-Hilal de exemplu? Cuvantul inseamna Semiluna in araba. Sa spunem si noi ca ne jigneste valorile. Sau Galatasaray, Fener sau Besiktas sa joace fara semiluna pe piept in Champions League. Sau femeile arabe traitoare in crestinatate sa nu poarte voalul acela.Cred ca s-ar solda cu incendieri de ambasade, etc. 
Aici este inegalitatea, dragii mei Ei nu renunta la valorile lor in nici un chip, nici cand vin aici, dar ne pun pe noi sa renuntam, cand mergem acolo (in tarile islamiste, nu in toate tarile musulmane). Sigur ei nu trebuie sa renunte la ce e sfant pentru ei, dar sa respecte si ce e sfant pentru noi, sa aiba toleranta. Pana nu va exista toleranta RECIPROCA intre cele doua religii, razboiul dintre ele, inceput in secolul 7 (dupa anul 622) nu va putea inceta.

2 comentarii:

  1. ''Stupizenile'' de care zici tu, exista si in Biblie, nu doar in Coran. Ramane la latitudinea popoarelor respective sa hotarasca in ce masura le respecta (in functie de cat de ingusti la minte si indoctrinati sunt).
    Pe de alta parte, mi se pare normal ca atunci cand te afli intr-un loc diferit, sa te adaptezi regulilor locului, vorba ceea: ''When in Rome, do as romans do''. Cand eu intru intr-o biserica, sinagoga, moschee, templu... etc nu mananc seminte sau vorbesc la telefon sau ma scarpin la prohab. Respect ceea ce locul respectiv semnifica pentru localnici, indiferent de ceea ce cred parerea mea despre respectivul ''lacas de cult''. Acuma eu nu cred ca daca un saudit intra intr-o biserica (daca intra), o sa o puna de-o miuta sau o sa inceapa sa fluiere.
    In ceea ce priveste islamul - ''religia pacii'', prefer sa nu comentez acum, ca nu e locul, dar ca totusi sa vorbesc si despre ceea ce a generat ideea articolului tau, modificarea catalogului de catre Ikea, e doar o strategie de marketing, in fond banii fac lumea sa se invarta, nu? Acum daca asta merita sa se treaca peste ''valorile Grupului Ikea'' depinde de conducerea grupului. Doar ca facand aceasta miscare, nu fac decat sa promoveze tacit ''valorile islamului''.
    Si vezi ca desi la inceput se razboiau doua religii, s-a mai bagat tare una pe felie.
    PACE.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru un ban in plus firmele ar face orice. Dar Real Madrid ar trebui sa se gandeasca putin ca scotand crucea de pe emblema arata respect fata de tarile arabe, dar in acelasi timp ii jigneste pe suporterii lor europeni. Pe cei credinciosi, binenteles.

    RăspundețiȘtergere