Dragi cititori, astăzi voi scrie despre două culte creștine foarte rar întâlnite în zona noastră: metodiștii și quakerii (tremuricii). Cine sunt ei? Cum și unde au apărut? In ce cred? Sunt niște întrebări a căror răspuns îl veți afla in ceea ce urmează.
Metodiștii:
Metodismul este un cult religios creștin care urmărește propovăduirea "metodică" a Evangheliei și practicarea "metodică" a pietății și a evlaviei (de unde și numele cultului). Metodismul a apărut inițial ca o mișcare reformatoare în cadrul Bisericii Anglicane. A fost introdus in Anglia de către John Wesley in secolul XVIII. După moartea lui, curentul metodist a devenit Biserică separată sub denumirea de Biserică Metodistă Unită. După numele lui, metodiștii sunt numiți și wesleyeni.
John Wesley (1703-1791)
Alți membri marcanți ai metodismului erau Charles Wesley, fratele lui John și George Whitefield.
Cultul s-a răspândit rapid în Imperiul Britanic și în Statele Unite iar astăzi are aproximativ 80.000.000 de adepți.
Acum haideți să vedem principiile după care se ghidează metodiștii, mai exact in ce cred aceștia:
Toți pot fi mântuiți.
Toți au nevoie sa fie mântuiți.
Toți pot avea siguranța că sunt mântuiți.
Toți care parcurg procesul mântuirii pot fi mântuiți.
Biserică Metodistă (interior)
Pe lângă aceste principii se mai adaugă și altele, cum ar fi:
Îmbinarea cunoștinței cu practica unei vieți evlavioase. Cu alte cuvinte, aplicarea teoriei evanghelice in practică (in viață).
Răspunderea colectivă a celor care conduc Biserica (laici sau clerici).
Îmbinarea chemării personale cu răspunderea pe care o avem față de societate. Acest lucru înseamnă că nu doar mântuirea sufletului nostru contează ci și o viață plină de mila, iubire si dreptate pentru semenii noștri.
Importanța legăturii între Bisericile metodiste din toată lumea.
Importanța combinării râvnei cu disciplina in practicarea credinței.
Importanța îmbinării predicii cu mărturia adusă de închinarea sacramentală (Cina Domnului și Botezul).
Metodiștii recunosc doar două Sacramente sau Taine: Botezul și Euharistia (Împărtășania). De asemenea, in loc de preoți au pastori care pot fi și femei.
Quakerii (Tremuricii):
Numele oficial al acestui cult neoprotestant este Societatea Religioasă a Prietenilor și este înființat de către puritanul englez George Fox la jumătatea secolului XVII. Apare în timpul Revoluției Industriale din Anglia in rândul populației urbane sărace.
George Fox (1624-1691)
Denumirea de quakeri (de la verbul to quake = a tremura, a se cutremura) le-a fost dată inițial de opozanții lor datorită obiceiului lor de a tremura in timpul întrunirilor ca semn al emoției religioase de care sunt stăpâniți. Alții spun că acest obicei a apărut în urma vorbelor lui George Fox către magistrați in timpul persecutiei quakerilor: Cutremurati-vă la vorbele Domnului!" In timp, acesta a devenit numele semioficial al cultului, nume sub care sunt și astăzi cunoscuți. In secolul XVII quakerii au fost supuși persecuțiilor, multi fiind închiși și uciși de către autoritățile vremii.
Acum haideți să vedem care sunt principiile de credință și caracteristicile acestui cult:
Quakerii neagă nevoia unei Biserici și a clerului. Ei consideră că relația Om-Dumnezeu trebuie sa fie directă, nefiind nevoie de intermediari. Predica o ține oricare dintre credincioși, cel care are inspirația divină în ziua respectivă.
Pentru quakeri, Biblia este doar o carte după care te poți ghida, dintre multe altele, nefiind o Carte Sfântă ca pentru celelalte culte creștine. Ei nu recunosc niciuna din cele 7 Sacramente.
Quakerii nu consuma alcool, nu prestează jurământ militar și nu satisfac serviciul militar.
In trecut, quakerii au fost cei mai activi luptători împotriva sclaviei și a comerțului cu sclavi.
Iată câteva din caracteristicile cele mai importante ale metodiștilor și quakerilor. Revin in articolele următoare cu alte informații despre alte culte creștine și necreștine.
Bibliografie:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Metodism
https://www.bisericametodista.ro/?p=90
https://ro.wikipedia.org/wiki/Quaker
https://www.ledece.com/post/cine-sunt-quakerii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu