luni, 26 noiembrie 2012

Despre importanta votului

Datorita faptului ca se apropie alegerile, m-am decis sa scriu astazi despre importanta actiunii de-a vota. De fiecare data cand avem alegeri, ne confruntam cu o problema pe cat de constanta, pe atat de deranjanta: absenteismul masiv de la vot.

 Oare care ar fi cauzele acestui absenteism? Oamenii sunt deja satui de clasa politica actuala, lamuriti fiind de "performantele" acesteia, sau, pur si simplu  crasa indiferenta fata de realitatile din jur.

 Haideti sa vedem acum cateva aspecte ale votului. In primul rand, dreptul romanesc, prin Legea sa fundamentala, si anume Constitutia din 1991 republicata in 2003 prevede DREPTUL de a vota. Nu voi intra aici in alte amanunte juridice, asta nefiind scopul articolului de fata. Toate Constitutiile Romaniei au stabilit doar dreptul de a vota, chiar daca in comunism sau in dictatura regala carlista el era pur teoretic, deoarece era de fapt o obligatie, pentru a confirma candidatii partidului comunist sau a Frontului Renasterii Nationale partid infiintat si condus de Carol II, partid unic in timpul dictaturii carliste (1938 - 1940). Exista tari, ca de ex. Belgia, Australia, Costa Rica, Egipt, Fiji, etc. ale caror Constitutii prevad OBLIGATIA de-a vota. Ce inseamna asta? Inseamna ca in aceste tari exista niste practici institutionale care duc la amendarea cetatenilor in caz de absenta de la vot. In Belgia de exemplu, amenda pentru contraventia de neparticipare la vot (in caz ca nu ai scuza valabila) este de 25 - 50 Euro pentru prima oara si de 125 Euro pentru recidiva. De asemenea, o persoana care a absentat de la vot de 4 ori in 15 ani poate primi sanctiuni administrative precum eliminarea de pe listele electorale timp de 10 ani sau nu va putea primi nici o nominalizare, promotie sau distinctie din partea autoritatilor publice.

 In Australia, amenda in caz de absenta este foarte scazuta iar neparticiparea la vot este usor de justificat. Cu toate acestea, masura de vot obligatoriu determina o rata de participare la fel de ridicata ca si in tari în care sanctiunile sunt mai dure. Din 1925, anul cand a fost introdus votul obligatoriu in Australia, rata neparticiparii la vot a fost redusa cu 80%.

Poate asta ar fi o solutie si in Romania: introducerea votului obligatoriu pentru a reduce absenteismul. Dar desigur, sanctiunile sa fie reale, sa se aplice, iar scuzele sa fie bine definite de lege, sa nu fie o obligativitate pur teoretica, cum avem in Argentina, Brazilia sau Grecia unde nu exista sanctiuni sau ele nu se aplica.

Acum haideti sa vedem de ce e important votul. Votul exista inca din antichitate, fiind cunoscut chiar si in democratia antica ateniana, prima din lume (democratie - demos = popor si kratos = putere). Asta inseamna ca  puterea provine de la cetateni, de la popor, iar cei care conduc poporul emana din randul sau si sunt in functie in urma vointei sale. Opusul democratiei este autocratia (auto = insusi, kratos = putere). Adica puterea emana de la un singur individ, care o exercita dupa bunul sau plac.

De asemenea. votul este cunoscut si in perioada Republicii (res publicae = lucrurile publice) romane, cand cetatenii isi alegeau Senatul. Deci iata cat este de vechi...

Prin vot fiecare cetatean isi exprima o optiune dintre candidatii sau partidele de pe lista. De asemenea, se poate anula votul, fie stampilandu-i pe toti (ceea ce ar insemna ca esti de acord cu toti si nu stii pe care sa-l alegi), fie taindu-i pe toti de pe lista (ceea ce inseamna ca nu esti de acord cu niciunul). In nici un caz nu e o solutie sa stai acasa daca nu poti vota pe nimeni. Si taiatul de pe lista este...o optiune care trebuie exprimata...Altfel, nu ai nici un drept sa te plangi in urmatorii 4 ani, daca nu ai facut nimic pentru a-ti face vocea auzita. 

Deci dragii mei cititori, in concluzie, VOTATI! Numai astfel va veti putea face vocea auzita!


2 comentarii: