vineri, 16 noiembrie 2012

Marea Schisma (1054)

 Astazi voi scrie despre un subiect foarte important din istoria Bisericii noastre crestine, un moment istoric: Marea Schisma din 1054, in urma careia, dintr-o singura religie crestina, rezulta doua: Religia crestina latina (apuseana) - catolica si religia crestina greaca (rasariteana) - ortodoxa. Cum s-a ajuns la aceasta stare de lucruri? Doar Iisus Hristos insusi a spus: "Biserica Mea e una". Cum de s-a ajuns la doua si - ulterior - la cateva mii de biserici crestine? Acest articol va incerca sa raspunda la cateva din aceste intrebari.

  Marea Schisma a avut loc, dupa cum am spus in anul 1054, insa tensiunile dintre Apusul latin si Rasaritul grec datau de mai multa vreme. La aceasta stare de fapt a contribuit si pierderea unitatii Imperiului Roman in anul 395, cand imparatul Teodosie a impartit Imperiul in doua: Imperiul Roman de Apus, condus de Arcadius, unul dintre fiii sai, cu capitala la Ravenna si Imperiul Roman de Rasarit, sub conducerea lui Honorius (celalalt fiu), cu capitala la Constantinopol. Sub loviturile triburilor germanice, Imperiul de Apus va cadea in anul 476. Cel de Rasarit se va greciza treptat, devenind Imperiul Bizantin. El va mai rezista timp de aproape 1000 de ani, pana in anul 1453, cand sultanul otoman Mehmet II Fatih (lb. rom. Mahomed II Cuceritorul) a cucerit Constantinopolul. Astfel, unitatea lumii romane si, deci, a lumii crestine - crestinismul fiind religie tolerata in Imperiul Roman inca din anul 313, prin Edictul de la Mediolanum (Milano) dat de imparatul Constantin cel Mare - va suferi foarte mult, aparand diferentele intre latini si greci, atat lingvistice, cat si din punct de vedere al interpretarii religiei. Alte cauze importante ale Schismei sunt disputele dintre factiunea rasariteana si cea apuseana legata de inserarea clauzei Filioque in Crezul de la Niceea. Acea clauza se refera la purcederea Sfantului Duh din Dumnezeu Tatal si din Dumnezeu Fiul (parerea apusului viitor catolic) in timp ce rasaritenii  considera ca Sfantul Duh purcede doar din Dumnezeu Tatal.

O alta diferenta este cea a recunoasterii autoritatii papale, rasaritenii refuzand sa se supuna acesteia, solicitand ca si alti patriarhi sa aiba un rol mai important (patriarhul de la Constantinopol, papa de la Alexandria sau patriarhul Ierusalimului). Apusenii sustin ca papa de la Roma este deasupra celorlalti deoarece este continuatorul Sfantului Petru, considerat primul papa, primul lider al religiei crestine dupa moartea lui Hristos. El a fost primul episcop al Romei, numele de papa venind mai tarziu din limba italiana (papa inseamna tata, parinte). Deci papa este tatal spiritual al credinciosilor. Rasaritenii sustin ca si ceilalti patriarhi (Papa de la Alexandria si Patriarhul de la  Constantinopol) au un rol la fel de important. Papa de la Alexandria este liderul Bisericii Ortodoxe Copte (o Biserica cu credinciosi in Egipt, Etiopia, Eritreea, etc.), iar Patriarhul de la Constantinopol este actualmente liderul Bisericii Ortodoxe Rasaritene. Este o functie simbolica, deoarece acesta este doar "Primus inter pares" (Primul intre egali), neavand autoritate fata de Bisericile ortodoxe, ele fiind autocefale.

O alta diferenta importanta intre cele doua Biserici este starea civila a preotilor: la Biserica apuseana fiind obligatoriu celibatul acestora, pe cand la cea rasariteana putand fi si casatoriti.

Separarea celor doua biserici a avut loc in timpul pontificatului papei Leon al IX lea (1049 - 1054) in timp ce la Constantinopol patriarhul era Mihai I Cerularie (1043 - 1058). Ea nu a fost reparata pana astazi, diferentele fiind prea adanci...

Dupa cum se stie, poporul roman a optat pentru reigia ortodoxa. Dupa parerea mea, este una din cele mai mari greseli din istorie. In primul rand, poporul roman, fiind de origine traca, deci rude cu latinii in marea familie indo-europeana, ar fi trebuit sa opteze pentru crestinismul de rit latin, adica pentru religia catolica. Ar fi fost avantaj si din punct de vedere al perceptiei publice...Am fi fost considerati occidentali, am fi avut o alta imagine...Polonia si Cehia au avut numai de castgat cand au ales catolicismul...La fel si Croatia, Slovacia sau Slovenia...Desi state slave, au ales catolicismul. Aceasta eroare a fost partial reparata prin aparitia Bisericii Romane Unite (greco-catolice) in secolul XVIII. Greco-catolicii mai sunt numiti catolici de rit rasaritean. Au traditii ortodoxe, insa il accepta pe papa de la Roma ca sef spiritual, fiind recunoscuti ca si catolici.

Cam aceasta este istoria Marii Schisme din 1054, care a rupt religia crestina in doua parti: ortodoxa (rasariteana) si catolica (apuseana). Din pacate, aceasta ruptura nu s-a vindecat nici pana azi, ba chiar s-a agravat prin ruperea religiilor protestante din catolicism (luteranism, calvinism, etc.) Daca se va reface unitatea crestinismului? Nu stiu. Dar sper... E singura solutie pentru o religie crestina puternica. Cine ar trebui sa fie liderul ei? Unul singur. Papa de la Roma.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu