vineri, 16 februarie 2024

Cultul Rastafari

     Dragi cititori, astăzi am să scriu despre un cult mai puțin cunoscut, dar care a avut și are adepți foarte celebri: cultul Rastafari.
      Haideți să vedem acum cine sunt, unde au apărut și care le este credința.



       Steagul Imperiului Etiopian, simbolul credinței Rastafari. Se observă pe articolele de îmbrăcăminte ale acestora.


      Mișcarea Rastafari apare in Jamaica in anul 1935, fondată de Leonard Howell. Ce cred aceștia?

       Mișcarea Rastafari este o religie monoteistă, abrahamică având in centrul său credința în Dumnezeu cel cuprins în Biblie, pe care ei îl numesc Jah sau Jah Rastafari (o prescurtare de la Iehova). Cultul Rasta consideră că El este în fiecare din noi, de acolo venind expresia I and I (Eu și Eu) pe care o folosesc. De asemenea, conform acestei credințe consideră că Biserica este în trupul fiecăruia din noi și nu în clădiri. De aceea nu au Biserici. Ei îl văd pe fostul împărat etiopian Haile Selassie I ca fiind incarnarea lui Jah pe Pământ. Probabil vă întrebați de ce tocmai pe el? Pentru că era un simbol pentru populația de culoare din lume, datorita faptului că Etiopia era singura țară independentă din Africa cu excepția Liberiei (dar aceasta fusese fondata de președintele american Monroe și populată cu sclavi eliberați din America). Însuși numele cultului vine de la cuvintele Ras (cap in traducere libera, cuvântul etiopian pentru duce) și Tafari Makkonen (numele de dinainte de încoronare a împăratului Haile Selassie I).



                     Haile Selassie I (1892-1975) fostul împărat etiopian
 
         Împăratul este privit ca o parte a Sfintei Treimi și ca o reîntoarcere a Mesiei, mai exact ca reîntoarcerea promisa de Biblie. Cei din mișcarea Rastafari sunt cunoscuți pentru consumul de cannabis (marijuana) in scopuri spirituale și pentru respingerea societății moderne pe care o numesc Babylon. De asemenea ei consideră limba amhari o limbă sfântă și o învață. Aceasta este limba actuală a Etiopiei, de origine semitică, deci înrudită cu ebraica și cu araba. Mișcarea mai are la bază învățăturile lui Marcus Garvey, publicist jamaican, considerat un profet, care l-au ajutat pe Howell sa își desăvârșească viziunea asupra lumii.
    
    Adepții Mișcării consideră continentul african ca fiind locul de naștere a omului și locul in care s-au găsit cele mai vechi schelete umane, lucru care este adevărat fiind dovedit și de știință. Este vorba despre un schelet găsit chiar în...Etiopia, având vechime de peste 3 milioane de ani. Oamenii de știință l-au botezat Lucy. Africa (in special Etiopia) este numită și Zion, pământul promis de Jah. Practic este un mesaj pentru toată diaspora africană că Africa in general și Etiopia in special este un loc sacru și paradisiac  in care merită sa revii, acolo negrii nemaifiind persecutați. El este considerat Paradisul pentru cei din cultul Rasta.
   
    Lumea modernă "Babylon" este considerată de acest cult o lume coruptă total în care albii dețin supremația iar negrii sunt marginalizați și oprimați. Ei consideră că limba lor africană a fost furată când negrii au devenit sclavi iar engleza a fost limba impusă de colonialiștii albi. De aceea i-au modificat vocabularul și accentul, formându-se astfel creolo-engleza. Astfel ei consideră că luptă cu "Babylonul".
    
   Rasta urmează învățăturile lui Isus Cristos dar consideră că acestea au fost viciate de "Babylon" (lumea albilor), unii dintre Rasta crezând că El nu putea face miracole. De asemenea, ei cred că Isus era negru, fiind înfățișat ca alb secole la rând pentru ca aceștia să pună stăpânire pe lume. Rasta consideră că mesajul Bibliei din Cartea Revelației cu privire la reîntoarcerea lui Mesia s-au împlinit prin venirea lui Haile Selassie.

     Membrii cultului nu sunt încurajați să se implice in politică, până în 1962 nici măcar nu participau la vot.
In acel an un membru al cultului, Sam Brown, a întemeiat Partidul Poporului in Suferință, primind 100 de voturi. Acest lucru a fost considerat foarte important fiindcă a fost prima dată când membri cultului Rasta au ieșit la vot.

    Ei văd Sfânta Treime diferit față de ceilalți. Consideră că aceasta este formată din Tatăl, Fiul și Mama, forma clasică fiind categorisită ca o formă de politeism. Numele împăratului Haile Selassie înseamnă tocmai puterea Sfintei Treimi in limba Gi'iz (limba antică a etiopienilor, azi doar liturgică), o limbă semitică exact ca și amhari (descrisă mai sus).
        
     Haideți să vedem și de ce este considerat împăratul Selassie așa de important. Unul din motive l-am expus mai sus: era șeful singurului stat cu adevărat independent din Africa colonizată de europeni: Etiopia. Dar nu este singurul motiv. La încoronare i s-au atribuit mai multe titluri găsite și în Biblie: Leul lui Iuda (simbol prezent și pe steagul Etiopiei Imperiale a cărui poză o găsiți mai sus), Regele Regilor, Alesul lui Dumnezeu. De aceea era considerat divin, manifestarea lui Jah (Dumnezeu) pe Pământ. El era considerat cel care îi va conduce pe Rasta spre Paradisul lor (Zionul de care aminteam mai sus). Crezând în nemurirea lui, ei consideră că moartea sa din 1975 nu a avut loc ci a fost o înșelătorie a "Babylonului" iar el se va întoarce să își salveze adepții, continuând sa trăiască până atunci in fiecare om prin învățăturile transmise.
     In realitate, împăratul Selassie, care era ortodox copt, de altfel un om foarte credincios, a fost doborât de la putere în 1974 de o juntă militară marxistă care a preluat puterea în Etiopia. A fost întemnițat într-o clădire foarte mică din Palatul Imperial Menelik din Addis Abbeba unde a fost strangulat un an mai târziu. Merită menționate și cele două legături ale sale cu România: întâlnirea  cu călătorul interbelic Mihai Tican Rumano care în cartea sa Abisinia își dezvăluie impresiile despre Etiopia (care purta atunci acest nume). Întâlnirea a avut loc în 1934 la Addis Abbeba.
      A doua legatură cu România este întâlnirea cu Gheorghe Gheorghiu Dej de la București din 1964, care îl decorează cu ordinul Steaua R.P.R.

     Muzica reggae este plină de referiri la Zion și Babylon, fiind muzica cântată de membrii cultului Rastafari. Cel mai cunoscut este, desigur, Bob Marley dar mai sunt și Peter Tosh, Burning Spear, Black Uhuru, etc. Teme din cultul Rasta abordează și alți artiști și formații gen Sinead O'Connor sau Boney M. 
Bob Marley s-a născut catolic trecând ulterior la cultul Rastafari. Deoarece Rasta cred in nemurire, unii crezând că vei trăi veșnic în trupul actual, Bob Marley a refuzat să își scrie testamentul chiar și când era bolnav de cancer. 

     Astăzi cultul are adepți și printre thailandezi, albi, indonezieni, maori sau americani nativi.

     Iată deci pe scurt câteva din caracteristicile cultului Rasta, pe care unii il considera un modus vivendi. De fapt este Biblia interpretată de ei în sensul dorit de ei. Voi reveni în articolele următoare cu alte culte creștine și cu religiile non-creștine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu