Nu credeam ca in ziua de azi, in secolul XXI sa revad, chiar si partial, chestiuni citite in cartile de istorie despre anii 30....Mai exact despre Germania anilor 30 si politica sa externa. Dar iata, Rusia lui Vladimir Putin mi-a dat o astfel de ocazie...Aceasta Rusie, agresiva inca de pe vremea lui Petru cel Mare, indiferent de haina pe care a imbracat o imperialismul ei (panslavism ortodox, internationalism proletar sau oligarhia de azi) reinventeaza metodele vechi hitleriste si scenariul folosit de acesta pentru a modifica, in favoarea ei si a aliatilor ei, statu-quo ul teritorial si sferele de influenta in Europa. Haideti sa vedem punctele comune ale istoriei anilor 30 ai secolului trecut si ai anilor in care traim:
Dupa venirea sa la putere, in ianuarie 1933, Hitler a invocat mereu nevoia de "Lebensraum" adica de spatiu vital. Germanii, chipurile, erau foarte multi si incorsetati in frontierele impuse dupa primul razboi mondial. Astfel, a pacalit vigilenta Marilor Puteri (Anglia si Franta pe atunci, SUA nefiind inca ce este astazi) solicitandu-le acestora modificari teritoriale pe criterii etnice. Asa s a ajuns la Anschluss (alipirea Austriei la Reichul German prin forta, in 12 martie 1938). Ulterior s-a facut un simulacru de referendum, din care a reiesit ca 99% din populatie aproba acest act samavolnic. Asa s-a ajuns la Acordul de la Munchen din 29 septembrie 1938 cand regiunea sudeta a Cehoslovaciei (azi in Cehia) a fost incorporata Germaniei, cu acordul Angliei si Frantei. Pe atunci regiunea era locuită in majoritate de etnici germani, alungati de cehi după 1945. Acestea, in naivitatea lor, sperau ca il vor opri pe Hitler si vor salva pacea. Insa, pe 1 septembrie 1939, odata cu atacul conjugat al lui Hitler si Stalin asupra Poloniei, Marea Britanie si Franta declara razboi Germaniei si pornind astfel a doua conflagratie mondiala.
Ce se intampla azi? Putin este un lider autoritar in Rusia. Asta se vede cu ochiul liber. Ziaristi și adversari politici morti "accidental" sau in închisoare si libertatea cuvantului inabusita sunt niste simptome clare de dictatura. In martie 2014, anexeaza Crimeea. Dupa un "referendum" populatia valideaza anexarea. In 24 februarie 2022 Rusia invadează Ucraina. Speram ca puterile occidentale au invatat ceva din 1938 si nu mai recunosc acest act samavolnic. Acum razboiul se poarta, cel putin teoretic, pentru E Ucrainei, rusofon si ortodox (V fiind greco-catolic si rusofob) pentru a readuce rusii la tara-mama. Deci acelasi argument etnic pe care il avea si Hitler. Si acum puterile occidentale acorda ajutor Ucrainei părând că au învățat ceva din momentul 1938. Ma intreb, ce s-ar intampla daca Putin ar ataca o tara NATO, cum ar fi unul din statele baltice (Letonia, Lituania, Estonia) foste membre ale U.R.S.S.? Cred ca ar fi dezastru...NATO ar fi obligata, dupa opinia mea, sa activeze punctul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care spune ca orice atac impotriva unui stat NATO inseamna un atac impotriva tuturor membrilor Organizatiei. Ar insemna debutul celui de al treilea razboi mondial. Speram ca de data asta, eforturile diplomatice sa nu mai fie zadarnice și ajutoarele consistente iar liderii Europei sa nu mai fie asa de naivi ca in 1938 si sa nu-i faca concesii acestui "Hitler reloaded" de la Rasarit...De asemenea sperăm că s-a învățat ceva din momentul 1940 cand a avut loc Războiul de Iarnă sovieto-finlandez in care Finlanda, fara nici un ajutor, a reușit să tina piept colosului sovietic, facand doar câteva concesii teritoriale. Scopul lui Stalin era de a îngloba Finlanda in U.R.S.S. conform Pactului Ribbentrop-Molotov, care ne-a costat și pe noi Basarabia și Bucovina de N. Finlanda fusese parte a Rusiei Țariste. Concesiile făcute dictatorilor ii fac deci sa se simta stapani pe situatie si suficient de puternici pentru a cere mai mult....Speram ca de data asta sa existe intelepciunea necesară pentru a se salva pacea lumii si a nu se implini vorbele lui Einstein: "Nu stiu cu ce arme se va lupta in al treilea razboi mondial, dar in al patrulea sigur se va lupta cu bete si pietre!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu