Dragi cititori, astăzi vă propun să analizăm altă denominațiune creștină și anume unitarianismul sau cultul unitarian.
Desigur, prima întrebare pe care o pui este cine sunt unitarienii?
Ei apar ca și o opoziție la teoria trinității, întâlnită la majoritatea cultelor creștine. Ce spune aceasta teorie? Ea ne învață că Dumnezeu este format din 3 entități: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Unitarienii resping această opinie, fiind numiți și antitrinitarieni.
Înainte de a intra în detaliile credinței lor, vă propun, dragi cititori, să vedem cum și când a apărut denominațiunea unitariană.
Biserica Unitariană apare în Transilvania în 1568 după ce Dieta de la Turda legiferează libertatea religioasă prin cunoscutul Edict de la Turda. Fondatorul acestui cult este Ferencz David care sub influența italianului Giorgio Biandrata fondează o Mișcare Unitariană in Transilvania. Prin Edictul amintit mai sus se legiferează libertatea religioasă în Principatul Transilvaniei și astfel unitarienii sunt și ei recunoscuți de lege. Catedrala Sfântul Mihail din Cluj a fost unitariană între 1566 și 1716, fiind redată apoi romano-catolicilor prin forță. Predica lui Ferencz David din 1568 a făcut majoritatea clujenilor să treacă la noua confesiune.
Astăzi, unitarienii sunt întâlniți în Ungaria, România (in provincia Transilvania), in Scotia, Olanda și Statele Unite ale Americii.
Au ca motto expresia " Un singur Dumnezeu Egy az Isten Unus est Deus God is One"
Acum să vedem care sunt principalele puncte ale credinței unitariene:
Am văzut mai sus că acest cult respinge ideea de Trinitate promovată de majoritatea cultelor creștine. Pe cale de consecință, ei consideră că Dumnezeu este o singura persoană și anume Tatăl, creatorul Universului. Isus Cristos este considerat un om special, dar un simplu om care trebuie urmat, nu divinizat. Deci filozofia Lui trebuie urmată. Părinții Săi sunt Iosif și Maria. De asemenea unitarienii cred că Isus este Fiul lui Dumnezeu așa cum suntem toți. Sfântul Spirit este considerat ca fiind modalitatea prin care Dumnezeu acționează asupra oamenilor în unele cazuri putând acționa în mod special. Fiecare religie are la bază o filozofie, după cum vom vedea și la analiza religiilor necreștine. Unitarienii nu își fac cruce deoarece prin ea se pomenește tocmai ce ei resping: Trinitatea.
De asemenea, unitarienii cred într-o Înviere spirituală a lui Cristos, nu într-una trupească, la Paști celebrand Învierea ideilor și filozofiei Sale. De Rusalii celebrează munca apostolilor pentru răspândirea filozofiei cristice iar vorbitul in limbi simbolizează răspândirea învățăturii cristice in toate limbile pământului.
Unitarienii au doar două Taine, nu șapte cum au cultele tradiționale: Botezul și Împărtășania. Însă ele au un sens diferit fata de celelalte culte. Împărtășania este pur formală, la fel și Botezul. Acesta nu are legătură cu păcatul originar ci cu disponibilitatea pentru credința unitariană.
Unitarienii nu cred in păcatul originar și nici în faptul că Isus a murit pentru păcatele altora ci că a fost un Trimis al Domnului care și-a încheiat misiunea și a murit din motive politice și nu pentru mântuirea celorlalți. După cum arătam mai sus, pentru unitarieni Învierea are sens simbolic, spiritual. De asemenea, ei consideră că este mai important ce s-a întâmplat în timpul vieții lui Isus decât după aceea.
Stema unitarienilor (foto jos) este un șarpe care își înghite coada, cercul rezultat fiind simbolul perfecțiunii iar în interiorul său este un porumbel care sta pe o stâncă, adică pe ceva solid. Deasupra este coroana regală deoarece principele Transilvaniei de atunci, Ioan Zapolya a trecut la această confesiune, fiind primul principe unitarian al țării.
Acestea sunt principalele caracteristici și credințe ale cultului unitarian. Voi reveni în articolele următoare cu alte culte creștine si cu religiile necreștine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu