marți, 16 ianuarie 2024

Adventismul de ziua a Saptea si Martorii lui Iehova

    Dragi prieteni, astăzi vom vorbi de doua denominațiuni creștine nord-americane de care sigur ați auzit: Adventiștii de Ziua a Șaptea (numiți în popor și sâmbătari) și Martorii lui Iehova.
    Acum să vedem ce caracteristici are fiecare din cele două culte:

    Adventismul de Ziua a Șaptea:


    Adventismul este un cult trinitarian (care acceptă Sfânta Treime) întemeiat de William Miller in anul 1840 care își bazează credința pe iminenta revenire a lui Isus Cristos pe Pământ. Deci, pe a doua venire. El a prevăzut evenimentul ca având loc pe 22 octombrie 1844. Desigur, nu s-a întâmplat acest lucru, acea zi fiind numită de atunci "Marea Dezamăgire". De asemenea, o alta caracteristica importantă este ținerea sâmbetei in locul duminicii ca zi de odihnă, de aici și denumirea de sâmbătari dată în satele noastre. Ei consideră sâmbăta ca fiind ziua a șaptea in care Dumnezeu s-a odihnit după ce a creat lumea cu tot ce e in ea. Fie vorba intre noi, Dumnezeu e un Spirit și nu are nevoie de odihnă. Dar nu poți comenta credința cuiva. Poți doar să o constați. 
    
    Adventiștii nu practică botezul nou-născuților ci fiecare persoana își alege singura momentul in care sa fie botezată cu apă.
    
    Adventiștii nu sărbătoresc Crăciunul nici Paștele, ci Sfânta Cină sau Cina cea de Taină unde Isus le-a spălat picioarele ucenicilor săi și au mâncat împreună azimă (pâine nedospită) și au băut must. Acest ritual se îndeplinește și azi in cultul adventist cu ocazia acestei sărbători, separat femeile de bărbați.

    Adventiștii pun Biblia în centrul învățăturii de credință, necrezând in Sfânta Tradiție. Ei consideră că Vechiul Testament și Noul Testament au importanță egală. Recunosc Sfânta Treime (Tatăl, Fiul și Sfântul Spirit) și cred că Dumnezeu este creatorul lumii.

    In credința adventistă se pune mare accent pe zecime. Adică pe donarea a 10% din venitul 
lunar către fondurile Bisericii. Din acești bani se întreprind acțiuni de binefacere, se platesc salariile pastorilor și se construiesc noi lăcașuri de cult.

    Adventiștii nu își fac cruce, nu se închină la icoane, moaște, chipuri cioplite sau statui iar sălile lor de rugăciune nu sunt pictate. 

    Adventiștii nu au preoți ci pastori care pot fi și dintre credincioși.

    Un adventist nu se poate căsători decât cu un alt membru al cultului. La nunțile adventiste nu se dansează. Adventiștii nu dansează niciodată și îi îndeamnă pe tineri spre activități practice și de voluntariat.

    Divorțul este un păcat și nu se admite decât în cazuri de adulter dovedit. In rest, duce la pierderea calității de membru al Bisericii.

    Adventiștii nu cred in Purgatoriu, nu fac pomeni nici rugăciuni pentru sufletele morților. Ei consideră că morții nu știu nimic, așa cum spune Biblia și așteaptă a doua venire când toți vor învia și "fiecare ochi Îl va vedea".

    De asemenea ei nu mănâncă deloc carne de porc considerând că e un animal necurat. Multi adventiști nu mănâncă deloc carne, fiind vegetarieni sau vegani. In acest cult se pune mult accent pe o hrană sănătoasă bazandu-se in special pe scrierile lui Ellen G. White.  Este strict interzis consumul de alcool, fumatul și consumul de cafea. 

    Adventiștii sprijină și pun mare accent pe cercetarea medicala, având multi membri ai cultului pionieri in domeniu.

     Acestea ar fi caracteristicile cultului adventist. Acum să trecem la celălalt cult analizat astăzi și anume

    Martorii lui Iehova:








    Fiecare dintre Dumneavoastră, dragi cititori, ați văzut măcar o dată în viață pe vizorul ușii apartamentului sau la poarta casei un grup de 2-3 oameni zâmbitori, frumos îmbrăcați și aranjați, care doresc sa stea de vorbă cu Dumneavoastră și să vă "învețe din Biblie". Desigur fiecare ați văzut prin localitățile Dvs. niste cărucioare cu literatura religioasa și 2-3 oameni frumos îmbrăcați care așteaptă dialogul cu cei interesați fara sa îl înceapă. Aceștia fac parte din cultul Martorii lui Iehova. Un cult misterios pentru unii și periculos pentru alții. Dar oare or fi chiar așa? Haideți să vedem cine sunt, cum și când au apărut și...in ce cred ei? Răspunsurile le vom afla in cele ce urmează.

    Originile Martorilor lui Iehova sunt in Mișcarea Studenților în Biblie apărută în anii 1870 la Allegheny, Pittsburgh la inițiativa lui Charles Taze Russell. Acesta scoate in 1879 o revistă numită Turnul de Veghe al Sionului și Mesagerul Prezenței lui Cristos. Astazi, revista este numită scurt Turnul de Veghe și este baza literaturii cultului. Cultul s-a bazat inițial pe a doua venire a lui Cristos în 1874, lucru care evident nu a avut loc. Apoi Russell a mutat data pentru 1914 când urma să înceapă războiul Armageddonului și să se pună bazele Regatului lui Iehova (Dumnezeu) și a Mileniului, adică domniei de 1000 de ani a lui Isus Cristos pe Pământ. In 1914 izbucnește Primul Război Mondial și acest eveniment aduce cultului multi adepți, deoarece se credea că acesta este războiul prevăzut de Russell. Russell moare în 1916 iar cultul se scindează in mai multe grupări rivale din câte una condusă de Joseph Franklin Rutherford care păstrează controlul asupra Turnului de Veghe și a societății WatchTower Bible and Tract Society of Pennsylvania. In 1931 aceasta grupare se redenumeste Martorii lui Iehova pentru a se deosebi de celelalte grupări de studenți în Biblie.

    Ei sunt conduși de un grup de bărbați din Warwick, New York numit și Corpul de Guvernare. Au doua reviste principale: Turnul de Veghe (1879) și Treziti-va! (1919). De asemenea, au și site-ul jw.org. Atât revistele cât și site-ul pot fi citite și ascultate în aproape toate limbile lumii.

    Și acum să vedem care este învățătura de credință care sta la baza acestui cult:

    In primul rand, Martorii lui Iehova sunt un cult netrinitarian (nu cred in Sfânta Treime, Dumnezeu fiind pentru ei doar Tatăl, Isus Cristos fiind doar cea mai perfecta creație a Lui, iar prin Sfântul Spirit Dumnezeu acționează). Ei il numesc pe Dumnezeu Iehova deoarece consideră că așa a fost numit în traducerile vechi ale Bibliei, numele fiind ulterior înlocuit cu Domnul.

    Martorii lui Iehova nu se implica in politica, nu fac lobby pentru partide politice nici pentru schimbarea vreunui guvern, nu votează și nu candidează la nici un scrutin.  Dar își plătesc impozitele și taxele și respectă autoritatea statului conform principiului "Oricine sa fie supus stăpânirilor mai înalte" Romani 13:1.

     Martorii lui Iehova consideră că singura forma de organizare care poate aduce pacea universala și acea lume paradisiacă promisa de Iehova este Regatul lui Iehova-Dumnezeu sau Regatul celor 1000 de ani in care Isus va conduce Pământul. De aceea li se mai spune "milenisti". Un alt nume sub care mai sunt cunoscuți este acela de "studenti în Biblie" din motivele arătate în paragrafele anterioare. 

     Martorii lui Iehova nu saluta drapelul național,  nu efectuează stagiul militar și nu participă la războaie după principiul biblic 
" Pune-ti sabia la loc pentru că toți cei care iau sabia de sabie vor pieri".
Acestea sunt cuvintele lui Isus către Apostolul Pavel spuse în timp ce acesta încerca să-l apere in Gradina Ghetsimani de cei care veniseră să Îl aresteze.

    Martorii lui Iehova nu folosesc termenul de Biserica pentru locurile de rugăciune și de închinare. Ei folosesc termenul de săli ale Regatului. De asemenea organizează și întruniri mari pe stadioane. Ei consideră că Biserica se referă la grupul de închinători nu la locul de închinare, acesta putând fi oriunde.

     Martorii nu sărbătoresc Crăciunul, Paștele, Anul Nou, 1 Decembrie, 1 Mai, 8 Martie, etc. Nu sărbătoresc nici zilele de naștere, considerând toate aceste obiceiuri ca fiind tradiții umane și nescripturale. Pe unele din ele le consideră că având origini păgâne. Ei celebrează doar Cina Domnului, ca și comemorare a morții lui Isus. Data variază de la an la an și este echivalentul datei de 14 Nisan din calendarul ebraic, data la care iudeii celebrau Paștele. Cu aceasta ocazie se aduna in sălile Regatului și țin discursuri despre motivele pentru care Isus a fost dat morții, despre Înviere și despre recunoștința noastră pentru jertfa făcută de El pentru noi.
    
    In acest cult este interzisa transfuzia de sânge Martorii considerând că atât în Vechiul cât și în Noul Testament exista paragrafe care opresc transfuzia de sânge pentru menținerea vieții.

     Ei nu folosesc crucea la închinare, nu au icoane, statui sau alte intermediare ale închinării la Dumnezeu. Martorii consideră că Isus a murit pe un stâlp nu pe cruce.

    Ca Biblie, ei folosesc Traducerea Lumii Noi, o varianta pe care o consideră mai clară decât celelalte traduceri. Ea este centrul învățăturii de credință, Sfânta Tradiție fiind respinsa.

    Martorii lui Iehova nu percep zeciuială precum am văzut că fac adventiștii. Susținerea cultului se face prin donații anonime. De asemenea predicatorii nu sunt plătiți. Fiecare credincios  poate fi predicator. Exista din 1943 o școală pentru perfecționarea in predicare numită Scoala Biblică Galaad cu peste 8.000 de absolvenți până acum.

    Ei se consideră singura religie adevărată. Botezul cu apa se face numai după ce membrii, după un îndelungat studiu al Bibliei, consideră că pot să Îl slujească pe Iehova ca Martori ai Săi.

    Martorii consideră că Iehova a creat lumea, dar resping teoria creaționistă care spune că Pământul are doar câteva mii de ani. (Să fiu sincer, și eu o resping). Ei consideră că Biblia atestă vechimea mare a Pământului și Universului, dinaintea celor 6 zile de creare. Nu resping ideea că Pământul are miliarde de ani vechime.  

    Acestea sunt credințele celor două culte analizate astăzi. Revenim in articolele următoare cu alte culte creștine și religii necreștine.
    

    
    
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu