Dragi cititori, astăzi vă propun prezentarea a doua dintre cele mai importante culte creștine născute in America și anume baptismul și cultul penticostal. Aceștia sunt numiti generic "pocăiți".
Baptismul
Să vedem care sunt principiile după care se ghidează cultul baptist.
Baptismul este un cult care sustine botezul la maturitate prin imersiune. El poate fi practicat doar după ce credinciosul face o mărturisire de credință în Isus Cristos ca Mântuitor și Domn. Baptiștii consideră că părinții nu pot lua hotărârea de mântuire in locul copilului ci omul trebuie sa hotărască pentru el însuși. Însuși numele cultului vine de la cuvântul botez in greaca (baptizein). De asemenea ei cred in libertatea sufletului. Asta înseamnă că fiecare face ce crede și este responsabil pentru ce face in fața lui Dumnezeu.
Baptiștii consideră că singura autoritate în credință este Biblia pe care o numesc Cuvântul lui Dumnezeu. Tot ce e in afara Bibliei este considerat obicei omenesc. Prin urmare, nu este importantă Sfânta Tradiție așa cum este la catolici și la ortodocși. Ei nu o venerează de exemplu pe Fecioara Maria considerând că Biblia nu prevede venerarea ei. Nu invoca nici sfinții.
Cultul baptist respinge de asemenea venerarea moaștelor, sfinților și existența cărților de rugăciuni. Ei consideră că fiecare om are o relație personală cu Dumnezeu și nu trebuie sa învețe rugăciuni pe de rost.
De asemenea, baptiștii nu au rugăciuni pentru morti, considerând că acestea nu ajuta cu nimic pe cel răposat. Nu își fac semnul crucii, nu se închină la icoane statui sau chipuri cioplite, resping ideea de episcopi. Ei nu au o autoritate bisericească superioară și datorită acestui fapt fiecare Biserică are o largă autonomie, putându-se organiza după bunul plac. Exista și o diversitate de credințe și învățături de la o Biserică la alta datorita lipsei unei autorități superioare unitare.
Baptiștii dezaproba concubinajul, avortul și petrecerile cu dans, considerând că dansul duce la mișcări și gesturi indecente. De asemenea, baptiștii nu consuma alcool.
Căsătoria nu se poate face între un credincios și o necredincioasa sau invers. Divorțul este admis doar in caz de adulter.
Duminica este considerată Ziua Domnului și zi de Adunare. De asemenea, baptiștii consideră că prin Cuvântul lui Dumnezeu se încurajează supunerea la autoritățile statului. De asemenea, baptiștii nu au preoți ci pastori. Baptiștii recunosc doua Simboluri de credință: Botezul și Cina Domnului.
Cultul penticostal
Să vedem acum care sunt caracteristicile cultului penticostal.
Penticostalii consideră că relația nemijlocită între om și Dumnezeu se face prin botezul cu Duhul Sfânt. Însuși numele cultului vine de la Sărbătoarea Cinzecimii (Pentecost = cincizeci in greaca veche). Cu aceasta ocazie Duhul Sfânt a coborât sub forma de foc peste oameni iar cei atinși au primit darul vorbirii în limbi.
De asemenea, penticostalii cred in vindecările divine (supranaturale). In timpul ritualului, cel supus acestuia este uns cu untdelemn.
Copiii penticostalilor nu pot fi botezați până nu se conving singuri că Isus Cristos este Mântuitorul și Domnul lor personal. Acest lucru este valabil și pentru adulții penticostali.
Acest cult oficiază Cina Domnului cu azimă (pâine nedospită) și cu must deoarece penticostalii nu consuma băuturi alcoolice.
Penticostalii cred in vorbirea în limbi. Asta înseamnă că pocăitul cu acest dar vorbește într-o limbă străină chiar si pentru el.
Ca si baptiștii, penticostalii sunt contra petrecerilor dansante din motivele arătate mai sus in acest articol. De asemenea, îmbrăcămintea lor trebuie sa fie simplă și modesta, sa nu iasă în evidență și să se lepede de deprinderile lumești, care întotdeauna îndeamnă la păcat.
Penticostalii au obligația de-a participa duminică de duminică la Adunare și de a ajuta la orice lucrare la care sunt chemați. Ca si baptiștii ei cred că Biblia îndeamnă la supunerea față de autoritățile statului. Căsătoria nu se poate face între un credincios și o necredincioasa sau invers iar divorțul este admis doar pentru adulter. De asemenea nu este permis avortul nici concubinajul. Ca si baptiștii, penticostalii nu au preot ci pastor.
Penticostalii cred că după moarte sufletul rămâne conștient iar cei credincioși merg într-un loc cu fericire și liniște absolută iar ceilalți într-un loc cu chinuri, toți așteptând acolo Învierea și Judecata Universală.
Penticostalii consideră că Biblia este centrul învățăturii, necrezand in Sfânta Tradiție cum fac catolicii sau ortodocșii. Ei nu o venerează pe Fecioara Maria nici nu se închină la icoane, statui, chip cioplit. Nu invoca nici sfinții.
Acestea sunt principalele caracteristici ale cultelor baptist și penticostal. Voi reveni în articolele viitoare cu celelalte culte și religii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu