vineri, 5 ianuarie 2024

Catolicismul

    Dragi cititori, revin cu un articol pe acest blog dupa o pauza lunga...articolul va fi despre cea mai importanta denominatiune a religiei crestine, catolicismul. 


    


    
    Catolicismul este numit si Biserica Sfantului Petru, care a fost si primul Papa. Se caracterizeaza prin recunoasterea primatului si infaibilitatii Papei (doar Biserica Catolica recunoaste acest concept), prin clauza Filioque din Crez (asta inseamna ca Sfantul Spirit purcede atat din Tatal cat si din Fiul), prin impartasirea si cu azima (paine nedospita) si prin credinta in existenta purgatoriului (acel intermediar intre Rai si Iad...un fel de...sala de asteptare unde spiritele stau pentru a afla unde vor fi trimise).
    De asemenea, catolicismul recunoaste si cele 7 Sacramente sau Taine: Botezul, Mirungerea, Euharistia (Impartasania), Marturia (Spovada), Maslul, Preotia si Casatoria. 
    Dupa parerea mea catolicismul (al carui nume vine din greaca katholikos insemnand  atotcuprinzator) este prima religie crestina, din care s au desprins apoi toate celelalte. De ce? Deoarece este Biserica Sfantului Petru, pe care si a bazat Isus Biserica, asa cum spune chiar El in Biblie in Matei 16:18-19:
" Și eu îți zic: tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor: dacă vei lega [ceva] pe pământ, va fi legat în ceruri, iar dacă vei dezlega [ceva] pe pământ, va fi dezlegat în ceruri”.
    Asadar iata dovada ca Biserica Catolica este cea primordiala. Apostolul Petru, care a devenit apoi Papa Petru s a numit initial Simon, dar Isus i a dat numele Petru (de la latinescul petra = piatra).
    Biserica Catolica, numita si Universala are mai multe rituri, adica mai multe forme de manifestare a credintei. Cel mai raspandit e ritul latin sau romano-catolic (in care este si Papa intotdeauna). Apoi avem ritul bizantin sau greco-catolic. Greco-catolicii sunt desprinsi din Biserica Ortodoxa. Si au pastrat calendarul bizantin si traditiile, dar s au unit cu Biserica Romei, prin acceptarea celor 4 puncte florentine (primatul Papei, impartasirea cu azima, clauza Filioque despre care am vorbit mai sus si existenta Purgatoriului). Pe acelasi principiu au luat nastere si celelalte rituri din Biserica Catolica (caldeean, sirian, armean, copt, maronit, etc.)
    Acum sa vedem ce sunt acelea puncte florentine? In 1438-1439 a avut loc la Ferrara-Florenta un Sinod in care catolicii si ortodocsii au incercat sa ajunga la un acord cu privire la punctele care au determinat Schisma de la 1054 cand ortodocsii s au desprins din catolicism. Locatia a fost initital Ferrara dar din cauza epidemiei de ciuma din oras Sinodul s a mutat la Florenta. A fost a doua incercare de reconciliere dupa Sinodul de la Lyon din 1274. Pana acum, a fost si ultima. Cand parti din celelalte Biserici s au unit cu Roma, au acceptat cele 4 puncte florentine, care constituie baza credintei catolice, alaturi de cele 7 Sacramente si considerarea Fecioarei Maria ca fara de pacat sau Imaculata (ortodocsii nu o considera asa).

    Iata, dragi cititori, chestiunile care definesc Biserica Catolica. Voi reveni in articolele urmatoare si cu celelalte denominatiuni crestine si apoi cu religiile non-crestine.

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu