Dragi cititori, astazi revin cu un articol despre cealalta mare denominatiune a religiei crestine, ortodoxia.
Biserica ortodoxa este cunoscuta si ca Biserica Ortodoxa Rasariteana. Numele de ortodox vine din limba greaca si se traduce prin: Orthos = drept Doxos = slava, opinie. Adica Biserica DreptCredincioasa. Asta inseamna cea cu opinia corecta. Desigur, asta spune fiecare cult, dar adevarul absolut nu il are nimeni pe Pamant. In Rusia, Biserica Ortodoxa mai este numita si Pravaslavnyka, de aici fiind termenul de pravoslavnic atribuit ei in tarile ortodoxe vorbitoare de limbi slave (Rusia, Belarus, Serbia, Ucraina (partial), Macedonia, Muntenegru). Spre deosebire de Biserica Catolica, care recunoaste Primatul Papei, Biserica Ortodoxa, desi are un Primat al Patriarhiei Constantinopolului, este autocefala, autoritatea Patriarhiei mai sus mentionate fiind doar onorifica. Biserica Otrodoxa nu recunoaste infailibilitatea niciunui Episcop, nu recunoaste Impartasania cu azima, nu recunoaste existenta Purgatoriului, despre care am vorbit in articolul anterior despre catolicism. Fecioara Maria este privita in ortodoxie ca avand pacatul originar.
Sa vedem acum cum a aparut Biserica Ortodoxa. Ea a aparut in urma lungilor disensiuni dintre crestinatatea apuseana si cea rasariteana. Ele au fost de lunga durata, in special pe tema Primatului si infailibilitatii Papei si pe tema inserarii clauzei Filioque in Crezul de la Niceea, lucru pe care rasaritenii nu il agreeau. Despre aceasta clauza am vorbit in articolul meu anterior despre catolicism. Astfel, delegatii Papei Leon IX (1049-1054) si al Patriarhului Mihail I Cerularie (1043-1058) au declansat la 16 aprilie 1054 evenimentul numit in istorie Marea Schisma, Astfel din Biserica Catolica se desprinde Biserica Rasariteana (Ortodoxa) condusa de Patriarhul Constantinopolului. Ca un lucru interesant, Papa Leon IX moare la 3 zile dupa Schisma, pe 19 aprilie 1054.
La fel ca si Biserica Catolica, si Ortodoxia recunoaste toate cele 7 Taine: Botezul, Mirungerea, Impartasania, Spovada, Maslul, Preotia si Casatoria. De asemenea, si in Biserica Ortodoxa sunt mai multe rituri sau manifestari ale credintei: ritul bizantin care este predominant, ritul copt, ritul armean si ritul latin. Da, asa cum avem catolici de rit bizantin sau greco-catolici exista si reversul: ortodocsi de rit latin. In Italia exista niste mici comunitati ortodoxe de rit latin. Ei si au pastrat ritul si calendarul, dar s au unit cu ortodocsii...deci drumul invers fata de cel al greco-catolicilor. De asemenea, unii ortodocși au inca vechiul calendar, cel iulian. Ei se numesc stiliști sau ortodocși pe stil vechi.
Iata, dragi cititori, niste informatii despre Ortodoxie, cealalta mare parte a Bisericii Crestine dupa Catolicism. Voi reveni in articolele urmatoare si cu celelalte denominatiuni crestine si cu religiile necrestine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu