luni, 8 ianuarie 2024

Biserica Reformata (Calvinismul)

     Dragi cititori, continuam calatoria noastra spirituala prin lumea religiilor cu o alta mare denominatiune crestina protestanta si anume calvinismul.






        Ca si in cazul articolului despre luteranism si aici trebuie sa prezentam cateva date despre fondatorul calvinismului si anume francezul Jean Calvin.
       Jean Calvin se naste in Noyon, Picardia, Franta la 10 iulie 1509 sub numele de Jean Cauvin, intr-o familie de burghezi. Deci avea 8 ani in 1517 cand apareau Cele 95 de teze luterane despre care am vorbit in articolul anterior. Tatal sau, administrator laic in cadrul episcopiei, il trimite la Universitatea din Paris pentru a studia Teologia dar apoi se razgandeste in favoarea carierei de avocat. Astfel, il retrage de la Teologie si il inscrie la Drept, la Universitatea din Orleans. Intre 1528 si 1531 studiaza Dreptul la Orleans si Bourges. Devine doctor in drept in 1532 la Universitatea din Orleans. Prima sa lucrare a fost un comentariu asupra lucrarii lui Seneca, De Clementia. Adopta principiile Reformei lui Luther si este pasibil de inchisoare, datorita persecutiilor la care sunt supusi protestantii (numiti si hughenoti) in Franta. Se refugiaza la Nerac sub protectia Margaretei de Navarra, sotia Regelui Frantei Henric II de Navarra, care era sustinatoare a Reformei. Apoi paraseste Franta refugiindu-se in Basel, apoi in Ferrara, ajungand iar in Franta la Paris si in cele din urma stabilindu-se definitiv la Geneva, unde traieste pentru restul vietii sale. Acolo va fi numit profesor de teologie. Va publica opera Invatamantul religiei crestine care va aparea la Frankfurt pe Main in lmba latina in 1536 cu editia definitiva in 1559 si in limba franceza la Geneva in 1541 cu editia definitiva in 1560. 

       Acum sa vedem care sunt caracteristicile calvinismului. Biserica Reformata sau Calvina respinge inchinarea la chip cioplit, icoane sau statui, efectuarea semnului crucii care ar fi o batjocura datorita suferintei lui Cristos pe cruce, inchinarea la sfinti sau invocarea lor. De asemenea calvinismul respinge institutia Episcopului, pe care luteranismul o accepta. Calvinismul recunoaste doar 2 Taine din cele 7: Botezul si Impartasania, dar nu considera ca "trupul si sangele Domnului" sunt prezente reale in painea si vinul din Impartasanie. Cu alte cuvinte, la catolici si ortodocsi avem o Transsubstantiere, adica o schimbare a substantei painii si vinului in Trupul si Sangele Domnului. La luterani avem o Consubstantiere, adica Trupul si Sangele Domnului sunt deja prezente in paine si vin. Substanta lor dainuie prin prezenta lui Cristos. La calvini prezenta lui Cristos la Impartasanie este doar o prezenta spirituala prin coborarea Sfantului Spirit acolo.

       De asemenea calvinismul este contra imbogatirii clerului, ca si luteranismul. Predicatorii sau pastorii sunt alesi prin scrutin si fiecare din Bisericile calvine este condusa spiritual de un consiliu ales de enoriasi. Calvin avea o teorie foarte fatalista, crezand in predestinarea absoluta a celor "alesi" si a celor "condamnati" la Judecata de Apoi, respingand complet liberul arbitru. 

       Fiecare Biserica Calvina are pe turla un cocos care simbolizeaza lepadarea lui Petru de Isus de 3 ori pana la cantarea cocosului, devenind apoi simbolul pocaintei si a Invierii si o stea cu 12 colturi reprezentandu-l pe Isus cu cei 12 Apostoli, 
       Dupa cum se vede, calvinismul este o radicalizare a luteranismului. Este un cult popular in Ungaria, Elvetia, Franta (partial), Germania (partial), Scotia (unde se numesc prezbiterieni, cultul fiind introdus aici de John Knox), Olanda, etc.

       Iata asadar caracteristicile cultului reformat calvin. Voi reveni in articolele viitoare cu cele mai importante culte neoprotestante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu